top of page

Mange rammes av vintertrøbbel

Oppdatert: 15. nov. 2023

Is, kulde og fukt skaper trøbbel for et stort flertall av norske bilister, viser en ny undersøkelse. Men problemene lar seg heldigvis løse, påpeker eksperter.

SLITER I KULDA: To tredjedeler av norske bilister opplever vintertrøbbel, viser en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)


Rundt to tredjedeler av de spurte opplever vintertrøbbel som isete ruter, dårlig sikt, frosne dører, fukt og dårlig inneklima i bilen, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Autobransjens leverandørforening (ABL).


33 prosent oppgir at dette forekommer fra tid til annen. 24 prosent svarer at problemene oppstår jevnlig, gjerne ukentlig. Syv prosent opplever problemene som konstante.


– Selv om perioder med is og kulde er vanlig i Norge, skaper det åpenbart vanskeligheter for folk som må bruke bilen uansett vær og temperatur, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.


Det finnes imidlertid mange triks og hjelpemidler som minimerer problemene, påpeker han.


Isfrie ruter


– Frontruta er et typisk problemområde hvis bilen står ute i kalde netter. Det kan være lurt å løfte opp vindusviskerne for at de ikke skal fryse fast, og vaske dem i løpet av vinteren. Da tar de bedre og holder lenger. Hvis man holder ruta ren, fryser det også mindre, ettersom fukt i luften fester seg på skitten, sier Jan Erik Pedersen, markedssjef i Mekonomen.


Butikk- og verkstedkjeden merker at det for tiden er stor etterspørsel etter typiske vinterprodukter på nett og i egne butikker.


– Mange har oppdaget at det er lurt å behandle rutene med flytende hardvoks. Da fryser det mindre og gir bedre sikt når man kjører. Det er ellers stor etterspørsel etter redskap til å fjerne is og snø, og pleiemidler som for eksempel silikon til smøring av tetningslister, sier Pedersen.


Også salget av frostbeskyttere til å legge over frontruta er høyt denne vinteren.


Fukt og kulde


Dersom bilens varmeanlegg ikke er godt nok, slik at dugg, fukt og kulde gir dårlig inneklima, kan det være lurt å investere i en motor- og kupévarmer, mener Pedersen.


– For lavt nivå på kjølevæsken og tett kupéfilter er også hyppige årsaker til slike problemer. Dette er ting som lett kan sjekkes og utbedres.


Yngre bilister og familier med små barn har oftere vintertrøbbel enn gjennomsnittet, viser undersøkelsen fra YouGov.


– Bruksmønsteret vil jo variere, og hvis man er avhengig av å bruke bilen for å komme seg på jobb eller kjøre barn til barnehage og skole er det forståelig at man opplever slike problemer særlig hyppig, sier Arild Hansen i ABL.


Kontaktperson:


Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL), telefon 907 74 60125 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page