top of page

Savner den gamle grombilen

Svært mange nordmenn må tenke noen år bakover i tid for å finne bilen som lå hjertet nærmest, viser ny undersøkelse.

STOLTHET PÅ FIRE HJUL: Mange må tenke noen år bakover i tid for å finne bilen de var mest glad i, viser en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)Bare 46 prosent av de spurte mener at deres nåværende bil er den de selv eller familien har vært mest glad i eller stolt av, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Autobransjens leverandørforening (ABL).

Drøyt tredjeparten oppgir at de må bakover i tid. 19 prosent svarer vet ikke, eller at de ikke har tenkt over det.

– Målingen beskriver kun følelser knyttet til bilholdet, og rangerer ikke folks oppfatning av kvalitet og teknisk nivå. Standarden går jo generelt sett kun oppover, men mange får allikevel ikke den samme bilopplevelsen som før, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Følelsene knyttet til egen bil varierer målt etter inntekt. Blant de spurte med husstandsinntekt lavere enn 300.000 kroner oppgir kun 29 prosent at de er mest glad i eller stolt av sin nåværende bil, mens andelen er 52 prosent når husstandsinntekten passerer 700.000.


Bildrømmen lever

– Selv om mange har et nøkternt og nyttebasert forhold til bil, er det nok lommeboken som begrenser valgene folk flest må foreta. Drømmen om å kunne eie en fin bil lever i beste velgående, sier Arild Hansen.

Også Ulf Johannessen, nestformann i Norsk Sportsvogn Klubb (NSK), mener bilentusiasmen holder seg godt oppe her i landet. Klubben har rundt 1050 medlemmer, og har stor oppslutning om møter og turer.

– Vårmønstringen på Øvrevoll søndag 8. mai vil trolig bli besøkt av mellom 2000 og 3000 mennesker. Etter flere år med pandemi og møtebegrensninger er det nok i år ekstra stort behov for å samles om vår felles interesse for bil.

Sommeren 2019 ble grensen for avgiftsfri import av biler senket fra 30 til 20 år. Det har betydd mye for folks muligheter til å oppfylle egne ønsker, mener Johannessen. NSK merker at det nå er økende tilvekst av entusiastbiler produsert på 1990-tallet og rundt årtusenskiftet.


Nøye med vedlikeholdet

Entusiaster har et aktivt forhold til bil og passer godt på den, ifølge Jørgen Sandberg, innehaver av Sandberg Classic Cars på Slependen i Bærum.

Verkstedet har spesialisert seg på vedlikehold av klassiskere samt nyere modeller av merkene Jaguar og Land Rover.

– Eierne ønsker å holde entusiastbilen i tipp topp stand, både for gledens skyld og for å ta vare på de verdiene slike kjøretøyer kan representere. Derfor er det stor etterspørsel etter spesialiserte verkstedtjenester, ikke minst nå foran sommersesongen, sier Sandberg.

20 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page