top of page

Full av finesser som ikke brukes

Nordmenn flest er enkle bilbrukere, og dropper å sette seg inn i tekniske finesser, viser ny undersøkelse. Mange går glipp av smarte og nyttige funksjoner, mener eksperter.


Bare en fjerdepart av eierne har satt seg grundig inn i de tekniske finessene som finnes i egen bil, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

44 prosent oppgir at de kan en del om det, men at de bruker langt fra alle funksjonene.

- 24 prosent svarer at de kan lite, og stort sett kun bruker den enkle og nødvendige funksjonaliteten. De siste syv prosentene krysser av for vet ikke, og i praksis betyr vel det at også disse begrenser seg til å bruke basisfunksjonene, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener norske bilister på denne måten går glipp av svært mye ny og nyttig teknologi.


Datamaskiner på hjul

- Moderne biler er rullende datamaskiner, spekket med avanserte programmer som øker både sikkerhet, effektivitet og komfort. Stort sett kan funksjonene tas i bruk med et par enkle tastetrykk på instrumentpanelet, sier Hansen.

Problemet er ofte at eieren verken har studert instruksboken eller satt av tid til å teste ut de mulighetene bilens teknologi byr på, mener Simen Huse, daglig leder i Simco AS.

Firmaet er spesialisert innen bilelektronikk, og jobber med reparasjoner, diagnose og support.

- Bilhverdagen blir både enklere, tryggere og morsommere hvis man tar i bruk hele spekteret av finesser. Derfor håper jeg flere vil velge en mer aktiv og nysgjerrig tilnærming til dette, sier Huse.


Trafikkfarlig fikling

Når betjeningen av de elektroniske funksjonene skjer via berøringsskjermen på midtkonsollen, er Huse dessuten bekymret for at utrente brukere må fikle så mye at det kan være trafikkfarlig.

- Det er masse nyttig kjøreinformasjon som kan vises på disse skjermene, og mange systemer som styres fra dem. Men det må man lære seg på forhånd, for å unngå at oppmerksomheten om trafikken blir svekket.

Simco ser også stadig eksempler på at mangelen på kunnskap om standard elektronikk gjør at folk skaffer seg dyrt ekstrautstyr som de egentlig ikke trenger.

- Nordmenn er glade i mye utstyr, men når de bestiller uten å undersøke hva de faktisk allerede har, kan det bli dobbelt opp, sier Simen Huse.

Tekst til foto:

SMART TEKNOLOGI: Moderne biler er fulle av elektroniske finesser, men det er få som lærer seg å bruke dem, ifølge en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)

________________________________________

Kontaktinfo

Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens leverandørforening, telefon 907 74 601

46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

תגובות


bottom of page